torstai 6. maaliskuuta 2014

Mini-Luna ja muita agilitykuulumisia

Pahoittelen jo postauksen aluksi, että mulla ei ole yhtään uusia agilityaiheisia kuvia tai videoita tähän juttuun lisättäväksi. Pitää ensi kisoihin saada joku kuvaajaksi mukaan (Tiia vähän jo lupasi tulla kannustamaan, että ehkä saataiskin).

Viime viikolla meillä oli siis tiistaina Lunan agilitytreenit, jotka meni ihan huippuhienosti. Koira oli supervireessä, ja teki rataa hienosti ja tarkasti. Harjoteltiin ohjaamista myös ilman ääntä, ja ilman käsiä (eri aikaan tosin) ja näinkin saatiin rata menemään virheettömästi läpi (vaikka mukana oli mm. kepit). Olin ihan varma, että Luna seuraisi eniten mun huitomista ja esteiden nimiä, mutta näköjään siihen vaikuttaa eniten kuitenkin mun vartalon asennot. Aika mielenkiintosta oli huomata, että miten herkästi koiraa pystyy ohjaamaan.

Lauantaina mulla oli sitten rästitunti, jolloin oli tarkotus vähän kertailla esteitä seuraavan päivän kisoja varten. Tiia tuli mukaan treenikaveriksi ja saatiinkin leviteltyä yhdessä kasa esteitä radalle aika tehokkaasti :D Treenattiin keppejä ja pussia eniten, mutta tehtiin myös pieni rata ja harjoteltiin puomia, mikä jännitti molempia Lunia enemmän tai vähemmän. Aika meni kauheen nopeesti, kun piti ottaa huomioon, että esteetkin piti kerkee kasaamaan vielä takaisin seinän viereen.

Sunnuntaina olikin sitten Lunan tosikoitoksen vuoro. Oltiin kisapaikalla jo ajoissa, koska Luna piti ensikertalaisena vielä mitata ennen kilpailua. Lunan mittasi agilitytuomari Esa Muotka. Onneksi neiti tajusi, että nyt ei kannata seisoa kaikkein ryhdikkäimmässä näyttelyposeerauksessa (sitä kai myös vähän jännitti se mitta). Mua taas vähän jännitti, kun tuomari puheli koiralle jotain, että sinäpäs oletkin iso kaveri. Mittauksen tulos oli kuitenkin positiivinen yllätys, mun "rajatapaus" oli 32cm-korkea, eli selkeesti mini! Jes! :)

Kisat oli edellä aikataulusta, ja kohta kutsuttiinkin jo minien hyppykisaan osallistuvat radalle tutustumiseen. Tuomari Rirva Herrala antoi meille reilusti aikaa tutustua rataan, koska oltiin tosiaan niin paljon edellä aikataulusta. Rata oli aika suoralinjainen, mutta sisälsi muutaman tiukan käännöksen, ja 12-kepin sarjan. Koitan laittaa jonkin näkösen ratapiirroksen alle.
Mun pää on selkeesti ihan tyhjä ton kisan osalta. Teki tuskaa koittaa saada ees jonkinmoinen luonnos radasta aikaan. Hyppyjä saattoi olla enemmän tossa 12-14 välissä, koska nyt toi kohta näyttää jotenkin harvalta, ja myöskin kaikki muutkin hypyt on sillain "vähän sinne päin", eli saattoivat olla aika eri kohdissa, kuin tässä. Ehkä tästä nyt kuitenkin jonkinmoisen kuvan saa.

No jätin Lunan paikalleen ekan esteen taakse. Luna on ihana, kun sen johonkin "pudottaa", ja käskee odottaa, niin sehän odottaa. (Yhdissä möllikisoissa se hauskuutti yleisöä, eikä meinannut lähteä ollenkaan liikkeelle, vaikka kutsuin jo monta kertaa :D) Itse menin nyt 2-esteen kohdalle odottamaan sitä, ja kutsuin sen siitä matkaan. Pieni valkoinen oli ihan fiiliksissä ja hyppi tosi vauhdikkaasti 4 hyppyä ja sujahti putkeen. Odotin sitä keppien sisäänmenon kohdalla ja koitin saada sen hidastamaan vauhtia. Lunaa ei hidastaminen kiinnostanut, se sai ilopallokohtauksen, ja lähti juoksentelemaan onnessaan ympäri rataa, kun sillä oli niin hauskaa :,D Kuuluttaja sitten pyysi yleisöltä aplodeja meille iloisesta asenteesta. No pääasia tietenkin, että Lunaa ei ainakaan jännittänyt. Kutsuin sitä kolme kertaa kepeille, eikä se malttanut rilluttelultaan tulla. Jatkettiin sitten rataa keppien jälkeisesti putkesta, mutta koiralla oli niin sata lasissa, että muutama este jäi vielä loppumatkasta väliin. Eipä me toisaalta ees siinä vaiheessa koitettu virheettömästi selvitä, kun hylky oli jo tullut. Pääasia, että koiralle jäi onnistunut ja iloinen fiilis kisoista. Maalissa se katsoi mua sellasella ilmeellä, että sepäs meni hyvin :D

Tän viikon tiistaina oli sitten taas Pandan treenien vuoro. Muutama viime kerta on mennyt häsläämiseksi, ja muiden koirien kyräilyksi, mutta tällä kertaa Panda oli ihan huippu ja kehitystä oli selvästi tapahtunut. Paikalla olo sujui Pandan tasoon nähden hyvin, ja radoillakin tuli hienoja onnistumisia. Se alkaa jo vähän irtoomaankin paremmin. Ite taas taisin viimein tajuta, että Pandan keskittyminen ei vielä riitä kovin pitkäksi aikaa. 2 ekaa kierrosta radalla meni tosin hyvin, ja koira keskittyikin hienosti. Kahdella viimeisellä taas piti pikkasen jo vilkuilla enemmän ympärilleen, ja ohjaamisen seuraaminen häiriintyi siitä. Tosi hienosti meni kuitenkin yleisesti nää treenit. Riiviö ei ottanut ees juurikaan häiriötä ees ryhmän uudesta koirakosta.

Treeneistä lähettiin suoraan möllikisoihin Vuokkoset areenalle. Paikanpäällä oli hirveesti väkeä, ja vähän jo kadutti, että ees lähin sinne. Harvoin tulee kuitenkaan näitä harjottelumahdollisuuksia, joten kiltisti sitten jonotin pitkässä ilmottautumisjonossa. Pandan ilmotin putkiralliin, ajattelin, että tommonen pieni yksinkertainen tekeminen vieraassa paikassa, paljon ihmisiä ja koiria ympärillä voisi olla sille hyvää häiriötreeniä. Luna taas pääsi osallistumaan (ulkopuolisina) minimöllikisaan. Kilpaileviin en uskaltanut sitä ilmottaa, koska siellä olisi ollut keinu (ja kisaavien radat olisivat venyneet pitkälle iltaan).

Kisapaikalla mulle tuli tosi huono olo, ja ihmettelin sitä aika paljon, koska en yleensä ikinä jännittä agilitykisoja juuri ollenkaan. Aattelin sitten, että johtuu vaan nälästä, kun en ollut syönyt kunnolla pitkään aikaan. Jonotettiin sitten Pandan kanssa putkiralliin, kun tajusin, että porukka kiertää agilityrataa jo toisella puolella. Juoksin sitten äkkiä kysymää, että joku minimöllien rataantutustuminen oli alkanut, ja olihan se. Mukava ratahenkilö tarjouitui pitämään Pandaa, ja kerkesin kiertää radan yhden kerran, ennen kun tutustuminen loppui. En kyllä kerennyt siinä ajassa sitä sisäistää.

No siitä sitten Pandan kanssa putkeilemaan. Tyttö meni ihan kivasti haasteista huolimatta. Yksi virhe taisi tulla, kun se pääsi kurkkaamaan yhteen väärään putkeen, ja meno oli pikkasen hidasta, kun Panda otti häiriötä vielä paljon kaikesta ympärillä olevasta. Sain sen kuitenkin tekemään yhteistyötä ja lopulta suorittamaan kaikki putket, joten ihan hyvinhän se kuitenkin meni :) Tällästä harjotusta vaan vielä paljon lisää.

Tän jälkeen koitin kurkkia möllirataa, että miten se nyt menikään, mutta puolikuntosena ei aivotkaan tainnut oikein toimia. Kohta päästiinkin Lunan kanssa jo radalle. Alussa tuli yhdeltä hypyltä kielto (ohjasin ilmeisesti hutiloidusti), mutta sen jälkeen meni kaikki esteet hienosti, jopa puomi ja A-este. Loppuradasta en tietenkään enää muistanut rataa, ja vedin 2 aitaa väärässä järjestyksessä. Pääasia kuitenkin, että koira teki kaiken oikein, ja ei kiihtynyt liikaa radalla. Ilopallokohtaus tuli, mutta vasta maalissa! Hyvä Luna :)

Kotiin päästiin väsyneinä, mutta tyytyväisinä. Paha olo oli kaamee, ja oksensin koko illan ja yön. Eilinen oltiin koirien kanssa saikulla. Japsi on kyllä siitä ihana  koira, että vaikka ne on niin aktiivisia ja energisiä, niin niille kelpaa hyvin myös yksi sohvallamakoilupäivä. Tänään sitten käytiinkin jo tunnin peltolenkki aamulla. Pari kuvaa siitä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti